Sinir Ameliyatı

Sinir Ameliyatı

El,kol,bacak gibi organlara gelen sinirler kaza sonrası yaralanabilmektedir.

Yaralanma sonucu kısmı kopmalar,ezilmeler veya total kesiler oluşabilir.Trafik kazaları,kesici ve delici aletlerle yaralanma sıklıkla görülen travmalardır. Sinirli bir anında camı yumruklayan kişilerde el bileği sinirinin kesilmesi çok sık rastlanan durumdur.

El veya bacağa gelen sinirlerin kesilmeleri halinde sinirin uyardığı bölgede felç gelişir.Hastalar ilk 8 saatte ameliyata alınarak sinir uç uca dikilir.Ameliyatın mikroskopla yapılması tercih sebebidir. İlk 8 saate altın dönem denilir.Altın dönem kaçırılırsa sinirin iyileşme şansı azalır.Zamanında yapılan tamir sonrasında herhangi bir sakatlık kalmadan iyileşme sağlanabilir.

Periferik sinir kesildiğinde sinirin kesilen yerin altında kalan sinir bölümü erimeye baslar buna “Wallerian Degeneration” denir. Sinir tamir edildiğinde kesinin üzerinde kalan sağlam kısım aşağıya,yani dejenerasyona uğrayan kısma doğru ilerler. Bu büyüme hızı yaklaşık olarak günde 1 milimetre kadardır. Bu yaklaşık olarak ayda 3 cm yılda 36 cm kadardır. Iyileşen sinir kasa ulaştığında kaslarda hareket tekrar baslar. Bu süreç bazen aylar sürer ve bu nedenle kaslarda atrofi denilen erime görülür.

Bu zaman faktörünün bilinmesi çok önemlidir bu nedenle hastaların sabırlı umutlarını kaybetmeden beklemeli ve pasif egzersiz yaparak ilgili eklemin hareketsizlikten donmasının engellemesi gerekmektedir.