Kraniosinostoz

Kraniosinostoz

Altı aylıkken bebeklerin beyni yetişkinlerin beyninin %50’si kadardır. Bir bebeğin beyin boyutu bir yaşında üçe katlanır, iki yaşında da dörde katlanır ve üç yaşında da bir yetişkin beyninin yaklaşık %85’i kadar olur. Kafatasının büyümesi, büyüyen beyin boyutuna yanıt verir. Kafatası eklemlerde birleşip ‘’sütür’’ adını alan birçok kemikten oluşur. 5 tür sütür mevcuttur: metopik, sagittal, koronal, lambdoidal ve squamosal. Metopik sütür hariç kafatası sütürleri yetişkinliğe kadar kapanır. İlk olarak metopik sürür iki yaşında kapanır. Sagittal sütür onu 22 yaşında kapanarak izler. Onun ardan 26 yaşında kapanan lambdoidal sütür ve son olarak da 35-39 yaşları arasında kapanan squamosal sütür kapanır. Kraniosinostosiz, sütürler erken kapandığında ortaya çıkar. Bu durum genelde çocuklukta ortaya çıkar.

Neden olunan kozmetik şekil bozukluğunun yanında, özellikle anormal biçimdeki kafa, ruhsal gelişim de beynin büyümesinden etkilenir. Erken sütür kapanması, bebek beyninin büyümesi için yeterli alanın azalmasına neden olur. Ruhsal bozukluklar genelde kademeli olarak görülür ve bu yüzden de belirlenmesi çok zor olur. Bunlara ek olarak, geri dönülmesi mümkün olmaz. Ruhsal bozukluğun boyutunu artıran birden fazla sütürün kapanması da söz konusu olabilir.

Kraniosisnostosiz tedavisinin ilk adımı onun fark edilmesidir. Genelde bir şeylerin yolunda gitmediğini fark eden aile bireyler olur. Bebekleri normalden daha fazla hassa olur veya uyku zorluğu çekerler. Bunlara ek olarak yüzlerinde bazı asimetri, özellikle de göz ve kafatasında ’’tuhaf bir görünüm’’ gözlemlenir. Bu anormallikler hemen bir pediatri uzmanının görülmesini gerekli kılar.

Bir çocuğun kraniosinostosiz için muayene edilmesiyle, doktor sütürlerde bir hareketlenme olduğunu fark eder. Bu, kapanan sütür alanında hissedilen bir çıkıntıyla gözlemlenebilir. Doktor bazı yüz özelliklerinde anormallik/asimetri fark edebilir. Bütün bu özellikler doktorun hemen bir röntgen çektirmesini ve kafaya ait diğer radyolojik araştırmaları yapmasını gerektirir. Bu çalışma etkilenen sütür alanının boşluğunu ortaya çıkarır.

Plagiyosefali, kafanın asimetrik şekil almasını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kraniosinostosizin bazen ‘sinotik plagiyosefali’’ olarak anılıp “pozisyonel plagiosefaliden” farklı bir durum olduğu bilinmelidir. Pozisyonel plagiyosefalli örneğin bebeğin kafasının üstüne düşmesi ya da rahimde aldığı pozisyon gibi dış güçler tarafından oluşan anormal kafa şeklidir. Kafatasının sürütleri plagiyosefali olan birçok bebekte normaldir. Kraniosinostosiz ameliyatla düzeltilebilirken plagiyosefali çocuğun sık sık tekrar pozisyonlandırılması ve belki de bir başlıkla tedavi edilebilir.