Vertebroplasti - Kifoplasti

Vertebroplasti - Kifoplasti

Vertebroplasti nasıl yapılmaktadır?
Vertebroplasti, sedasyon ile yapılan bir işlem olup genel anesteziye ihtiyaç duyulmamaktadır. Amaç kırık omurun içine kemik çimentosu enjekte edilerek kırığın stabil hala getirilmesi ve bu şekilde ağrının geçirilmesidir. Yaklaşık 1 cm lik kesiden bir iğne kanül, kırık omurun içine ilerletildikten sonra kanül içinden kemik çimentosu enjekte edilir. Kemik çimentosunun donması ile kırık stabil hale gelmiş olur.

Kifoplasti nasıl yapılır?
Kifoplasti işlemi de sedasyon altunda genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan yapılabilir. Burada omurga çökme kırıklarındaki yükseklik kaybının giderilmesi amaçtır. Bu amaçla kırık içine ilerletilen kanülden geçirilen balon şişirilerek kemikteki çökme düzeltilir daha sonra balon geri çekilip balon tarafından oluşturulan boşluğa kemik çimentosu enjekte edilir.

Vertebroplasti ve kifoplasti işlemi için ne kadar hastanede yatmak gerekmektedir?
Vertebroplasti ve kifoplasti işlemi geçiren hastalar aynı gün taburcu edilebilir yada en fazla 1 gün hastanede kalmaları istenebilir.

Vertebroplasti ve kifoplasti sonrası ağrı ne zaman geçer?
Bir kısım hastada ağrı hemen geçebileceği gibi bazı hastalarda ağrı 2 hafta daha sürebilir.

Genç hastalardaki omurga kırıklarında da vertebroplasti yada kifoplasti uygulanabilir mi?
Günümüzde genç hastaların omurga kırıklarında aşırı osteoporoz yok ise vertebroplasti işlemi uygulanmaz. Vertebroplasti, özellikle yaşlı hastalarda görülen osteoporotik çökme kırıklarında uygulanan bir yöntemdir.