Travmatik Olmayan Kanamalar

Beyin dokusu içinde travma olmaksızın beyin damarlarının çeşitli nedenlere bağlı olarak hasarı sonucu gelişen ve beyin dokusunun değişik bölgelerinde ortaya çıkan ani kanamalardır.
Oldukça ağır ve yaşamı tehdit eden bir durumdur. Çoğu hasta hastaneye ulaşamadan kaybedilmektedir.

Bu hastalığın ortaya çıkmasına yol açan bazı risk faktörleri vardır. Bunları sıralayacak olursak:
1- Hipertansiyon: Bu hastalığın oluşmasındaki en önemli nedendir. Özellikle kontrol altında olmayan hipertansiyon büyük bir risktir.
2- Şeker hastalığı: Kontrol altında olmayan şeker hastalığı damar yapısını bozarak kanama riskini artırmaktadır.
3- Alkol: yüksek ve orta alkol alınımı riski artırmaktadır.
4- Sigara: damar yapısını bozması nedeni ile risk faktörleri arasındadır.

5- Kullanılan ilaçlar: bazı hastalıklar için verilen kan sulandırıcı ilaç kullanımı, uyuşturucu gurubuna giren ve yasal olmayan ilaç kullanımı damar yapısında değişikliklere neden olarak bu hastalığı yol açabilmektedir.

BELİRTİLERİ

Bu hastalığa neden olan beyin içerisindeki bir damarın yırtılarak kanamasıdır. Bu kanama birkaç dakika ile bir saat kadar sürebilir. Bazen sızdırma şeklinde birkaç gün kadar sürebilir.
Kanamanın süresi ve şiddetine bağlı olarak; ani başlayan baş ağrısı, bayılma, nöbet geçirme, bulantı, kusma, bilinç kapanması, olmaktadır. Bu şikâyetler aniden oluşmaktadır. Ama şiddeti hastaya göre ve kanamanın beyin içindeki yerine göre değişebilmektedir.

TEDAVİSİ

Sağlık kurumlarında hastalığın tanısı için kan tahlilleri, bilgisayarlı beyin tomografisi, MRI, beyin damarlarını göstermek için angiografi gibi tetkikler yapılmaktadır. Eğer oluşan kanama boyut olarak büyük ve beyin dokusunu sıkıştırır nitelikte ise cerrahi tedavi ile kanama boşaltılabilmektedir.

KOMPLİKASYONLARI

Bu hastalık ağır seyirli olduğundan hastanın hayati tehlikesinin yüksek olduğu bilinmelidir. Tehlikeyi atlatan hastalarda konuşma bozukluğu, nöbet geçirme, hafiften ağıra kadar derecelerde felçler gelişebilmektedir. Hastanın uzun dönem bakımında bu konuda uzman hekimlerden (nöroloji, diyetisyen, fizik tedavi gibi) destek tedavisi alması gerekmektedir.