Ulnar Sinir Tuzak Nöropatisi
Kolda Sinir Sıkışması, dirsek kısmında ulnar sinirin sıkışması yada irritasyon ismi verilmiştir. Boyun omurları köken alanı ulnar, radial, median, olarak üç tane ana sinir oluşturur. Sinirlerin dirsekten kubital tünele sıkışması gönderir. Azda olsa el bileğinde sıkışma görülmektedir. Ulnar siniri sıkışma yaparak başka sinirlere tünelin geçişinde zorlaştırma yaparak daraltır ve burada uyuşmalar ve karıncalanma gibi şikayetler başlamaktadır.
Kol dirseğin iç tarafında, kemik çıkıntısı bulunan, bunun adı medial epikondil adı verilmektedir. Medial epikondilin arka kısmında olan kubital tünelin içine ulnar sinir geçmektedir. Ciltte yerleştirilen alt tarafına doğru medial epikondile fark edilmesi sağlanır. Kol dirseğin alt ucunda ön kol ve bilek arasında olan ulnar sinirler kaslarda beraberinde oluşmaktadırlar. Ulnar sinir, el bileğinin yakınında guyon kanalı olarak bilinen ikinci tünelden geçit yaparlar ve serçe ile yüzük parmaklarına kadar devam eder.
Kolda sinir sıkışmasının sebep olan etkenleri nedir?
Sık, sık kol kısmında ağrı, uyuşma ve karıncalanma sebebiyle gereken tetkik yapılıp teşhisi konulan kolda sinir sıkışması sebebinin sorunları neredeyse tanımlanamamıştır. Ulnar sinirlerinin geçişini gerçekleştiren dirsek geçit yeri tünel yapısının dar ve yumuşak olarak dokunun korumasını fazla sağlayamamaktadır.
Kolda sinir sıkışmasının nedenleri nelerdir?
- Bazen kişiler uyuduğu zaman ellerini yanağına koyup da uyumaktadırlar. Bunun nedeni dirsek bükülürse kıvrılma ucundaki ulnar sinirlerde gerilme olur. Devamlılığı sabit olarak kolun dirsek kısmında ağrı ve hassasiyet oluşumuna neden olmaktadır. Bu ulnar sinirler devamlı gerilme sağlarsa kişinin uykusundan uyandırarak parmaklarda uyuşma gözlemlenmektedir.
- Kişilerde kemik yapısının ve hassasiyet hususlarına uygun olarak yapılan ters hareketler neticesinde dirsek kısmı kıvrılırsa ulnar sinir tünelin dışına kayarak yine geriye döner. Devamlı tünelde bu sinirler geçiş yaparken yıpranma oluşmaktadır.
- Dirseğin şişmesi gibi ulnar sinir sıkışarak gerçekleşir. Kireçlenme ve romatizma gibi.
- Meydana gelen kol kırıklıklarında iyileşme açısından devamlı kolda sinir sıkışmaları durumunda oluşmaktadır.
- Dirsek etrafında oluşan kistlerde ulnar sinirin tünellere geçişini engelleyerek sinir sıkışmasını oluşturmaktadır.
- Dirseğin uzun süreçli kalmasını sağlayan işlerde çalışan kişilerde genelde sinir sıkışmasına sebebiyet vermektedir
Kolda sinir sıkışmasının belirtileri nelerdir?
- Sık, sık serçe parmağında ve yüzük parmaklarına şiddetli ağrı oluşur. Dirsek iç kısmına doğru bir ağrı hisseder.
- İlk başta ağır başlayan ağrı zamanla yavaşlayarak geceleri uyuşma ve karıncalanma hissi belirtisi görülmektedir. - Bunun eli sallayarak ağrının yavaşlamasında yardımcı olmasıdır.Başlarda ağrının yavaş seyretmesi sonrasında hızlanıp, özellikle belirgin kol hareketleri ile oluşan ağrılardır.
- Kolun meydana getirdiği bağrının sinir sıkışmasına sebebiyet verip vermediği konusunda mutlaka bir hekim tarafından gerekli tetkiklerin yapılmasıdır.
Koldaki sinir sıkışmasının tedavisi;
Sinirler dirsekte, el bileğinde, ayak bileğinde, diz altında sıkışarak zedelenir. Sinir zedelenmeye başladığı zaman yenilenen bir organ değildir. Beyin hücresi nöron, yerine yenisi yapılamayan bir dokudur. Dolayısıyla kalan sinirler kurtarılır. Bu nedenle çok aşınmadan, oradaki sinir hücreleri ölmeden müdahale edilmesi gerekmektedir. Hastanın şikayetleri tanı koymada yeterlidir. Bununla birlikte birçok yöntem tanıya yardımcı olur. Daha önce geçmiş bir sorun olmaktaysa doktorunuz çeşitli röntgenler isteyebilir. Ayrıca elin, el bileğinin kaslarının ve sinirlerinin elektriksel yanıtını görmek üzere emg istenebilir.