Aşırı akıllı telefon ve internet kullanımı, dijital demansa neden olabilir
Aşırı akıllı telefon ve internet kullanımı, dijital demans semptomu yaşatarak her yaş grubunda unutkanlık ve konsantrasyon kaybına yol açabilir. 60 yaş ve üst grupta görülen unutkanlık ve konsantrasyon yetersizliğine yol açan demans, artık gençlerde de görülmeye başladı. Aşırı akıllı telefon, bilgisayar, internet ve teknolojik alet kullanımına bağlı olarak gençlerde dijital demans semptomları görülebilir. Genç ve orta yaş gurubundan olup da unutkanlık şikayetiyle gelen hastaların sayısı giderek artıyor.
‘’Yakın belleği kullanma oranı azaldı’’
Henüz bir hastalık olarak tanımlanmasa da dijital demans semptomu çağımızın en önemli sağlık tehditlerinden biri haline gelmeye başladı. Güney Kore’de yapılan bir çalışmada, 60 yaş ve üst gurupta görülen unutkanlık ve konsantrasyon kayıplarının ergen döneminden itibaren 30’lu yaşlarda da görülmeye başladığı saptandı. Aşırı akıllı telefon, bilgisayar, teknolojik alet ve internet kullanımına bağlı olarak dijital demans semptomları görülebilir. Dijital demansın, internet, video oyunları ve akıllı telefon kullanımı aşırı derecede olmasından dolayı meydana geldiği düşünülmektedir. Daha önce telefon numaralarını, önemli günleri ve randevularımızı hafızamızda tutmaya çalışırken şimdi telefonlara ve tabletlere kaydetmeye başladık. Bunu yaparken, yakın belleği kullanma oranımız azaldı.
‘’Aileler, öğretmenler ve hekimler önlemler almalıdır’’
Yeni nesil erken yaşlardan itibaren teknoloji ile tanışmaktadır ve bu nedenle tehlike söz konusudur. Beynin olgunlaşmasının tamamlamadığı küçük yaş gurubu gerçekten önemlidir. Eskiden doğal ortamda büyüyen çocuklar şimdi çok daha farklı olarak bilgisayar başında büyüyorlar. Bunun olumlu ve olumsuz yönleri vardır. Ailelerin, hekimlerin, öğretmenlerin çeşitli önlemler alması ve bilgilendirme yapması şarttır. Ailelere verilecek en önemli mesaj; sınırsız olarak günün büyük kısmını bilgisayar, video oyunları, televizyon ve akıllı telefonlar başında geçiren çocuklar için dikkat etmek gerekiyor. Bu durum ileri yaşlar için risk ve tehdit oluşabilir. Yetişkinler de internet ve mobil telefonların başında geçirdikleri zamanları kısıtlamalıdır. Daha çok sanatsal ve fiziksel aktivitelere yönelmeleri gerekiyor.
‘’Hafızamıza hiç kaydedemiyebiliriz’’
Beyin henüz olgunlaşmasını yeni tamamlıyorken, bu kişilerin belleklerinin ilerleyen dönemlerde bildiğimiz yönde çalışmama ihtimali vardır. Akıllı telefonlara, internete bağımlı hale mi geliyoruz diye endişelenmek gerekebilir. Belki şimdi hafızaya kaydedemediğimiz bazı şeyleri ileride hiç kaydedemiyor olacağız. Bu durumun kötü etkileri olma yolunda bildirilen yazılar ve çalışmalar vardır.
‘’Konsantrasyon kaybına yol açar’’
Polikliniklerimizde genç yaş gurubundan olup da unutkanlık şikayetiyle gelen hatta ‘’alzheimer mi oluyorum? Bir problem mi var?’’ diye soran hastaların sayısı giderek artmaktadır. Çocuk psikiyatrisi, çocuk nörolojisi ve ergen psikiyatrisinden de böyle bir hasta artışı söz konusudur. Unutkanlık, dikkat dağınıklığı konusunda günlük yaşamdaki unutkanlıklar artık ön plandadır. Aynı zamanda uyku bozukluğu, depresyon gibi semptomlar görülüyor. Bilgisayar başında bazen 5-6 ekran açık olabilir ve birkaç saniye içinde bir konudan diğer bir konuya geçebiliyoruz. Bu da dikkat problemleri ve konsantrasyon sorunlarına yol açabiliyor.
‘’İnsanlar artık ezber yapmıyor’’
Teknoloji çağında günün önemli bir kısmını internet başında geçiren ve sürekli akıllı telefonlarıyla uğraş içinde olan genç nesil de unutkanlık ve konsantrasyon kaybından şikayet ediyor. İnsanlar ezberlemek yerine telefona kaydetmeyi tercih etmektedir. Bunun rrtısı da eksisi de vardır. Hayatımızı kolaylaştırıyor, ezber yapmıyoruz, telefona kaydediyoruz ama telefonumuz yanımızda olmadığı zaman ulaşmak istediğimiz bir kişiye bile ulaşamıyoruz. Bu durumun alzheimer’e neden olacağını sanmıyorum ama belki ilerideki zamanlarda olabilir.