Bel ağrısı tedavisinde kullanılan ilaçlar

Bel ağrısı tedavisinde kullanılan ilaçlar

Bel ağrısı ilaçları, bel ağrısı toplumda çok sık karşılaşılan ve farklı nedenlere bağlı ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bel ağrısı denildiği zaman akla ilk gelen şey bel fıtığıdır. Ancak bel ağrısı yalnızca bel fıtığı kaynaklı ortaya çıkmaz. Bel ağrısı, stres, kas problemleri, kireçlenme, kemik erimesi gibi pek çok değişik nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Bel ağrısı için kullanılacak ilaçlar 4 grup altında toplanabilir. Ağrı kesiciler, kas gevşeticiler, krem-spreyler ve iğneler olmak üzere gruplandırılabilir.

Bel ağrısı için kullanılan ilaçlar basit bel ağrıları için yaygın bir şekilde kullanılsa da farklı hastalıklardan dolayı ilaç kullanan kişiler bu tarz ilaçları kullanmadan önce mutlaka doktoruna danışmalıdır.

Bel ağrısı tedavisine naprosken sodyum ve ibuprofen adlı anti-inflamatuvar ilaçlar ile başlanır. Bu ilaç grubu ağrı kesici özelliğe sahiptir. Mide ile alakalı problem yaşayan kişiler için de parasetamol adlı ilaç oldukça mantıklıdır. Ancak bu ilaç türü inflamasyonu gidermek için yeterli değildir. Bel ağrısında kullanılan antiinflamatuvar ilaçlar ağrılara 2 şekilde etki eder. Kullanıldığında beyin ağrıları algılamaz ve etkilenmiş alanda oluşan inflamasyonu hafifletir.

Antienflamatuar ilaçların tam olarak etki sağlaması için 10-14 gün arasında düzenli olarak kullanılması gerekir. Bu şekilde düzenli kullanıldığında ağrı kesici özelliğinden yararlanılabilir. İlaç kullanılmaya başlandığında etkilerinden yararlanılmıyor diye ilacı kesmek doğru değildir. Çünkü ilaç etkisini 10 günden sonra göstermeye başlayabilir.

Parasetmol türü ilaçlar ağrı algısını önler. Bu tür ilaçların kabızlık, uyuşukluk ve depresyon gibi yan etkileri oluşabilir.
Antienflamatuar ilaçlar kanda trobbositleri etkileyebilir. Dolayısı ile kanama ve çürük riskini arttırıcı etki yaratabilir. Ayrıca mide problemleri, ülser ve gastrit gibi sıkıntılara da yol açabilir. Yine uzun süre devam edildiğinde karaciğer ve böbreklerde fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Antienflamatuar ilaçlar kalp problemlerine de yol açabilir. Dolayısı ile kalple alakalı hastalığı olan kişiler mutlaka hekim kontrolünde kullanmalıdır. Kullanılan her antiflamatuar ilaçlar her hastada aynı etkiyi yaratmayabilir. Doktor araştırma sonucu hastaya en uygun ilacı tavsiye eder.

Bel ağrısı için kullanılan bir diğer ilaç grubu da kas gevşeticilerdir. Kas gevşetici ilaçlar kas spazmını azaltarak kişinin hareket etmesini kolaylaştırır. Ancak ağrı üzerinde herhangi bir etki yaratmazlar. Kullanılan kas gevşeticiler sürekli uyku hali gibi bazı yan etkilere yol açabilir. Ancak kas spazmını olumlu ölçüde azaltır. Eğer ilaç gündüz kullanıldığında ciddi anlamda uykuya neden oluyorsa gece yatmadan önce alınması daha doğru olur.