bel fıtığı felç yapabilir
Bel fıtığı, omurgalar arasındaki kıkırdağın geriye kayması sonucu omurilik veya bacağa giden sinirlere baskı yapmasından kaynaklanır. Bel ve bacaklardaki ağrılar işte bu nedenlerden ortaya çıkar.
Bel fıtığındaki ilk aşama hafiftir ve ilaçlarla ağrılar giderilebilir. Ancak ilerlemiş yani büyük fıtıkların kesinlikle ameliyatla tedavi edilmesi gerekir. Ayaklardaki uyuşma, yaşam kalitesindeki (aktivite) düşüklük, bir türlü geçmeyen ağrılar ve güçsüzlük gibi sıkıntıların yaşandığı durumlarda cerrahi müdahaleden kaçınma felce kadar gidebilir.
Halkımızın ‘ameliyat olursam felç kalabilirim’ düşüncesinden vazgeçmesi gerekir. Aksine ameliyat olmaktan geç kalınan her gün hastada felç riski daha artmaktadır.
20 yıldan beri bel fıtığı ameliyatı yapmaktayım. Binlerce ameliyata girdim ve bugüne kadar bir tek felç vakası olmadı. Kaldı ki bu ameliyatlar eskisi gibi değil, sistem çok değişti. Yaklaşık 15 yıl kadar önce hastanın belinde 15/20 santimetrelik bir yara açılırdı. Kemiklere, diğer dokulara zarar verilebilirdi. Yara geç kapanır, hastanın iyileşmesi bir ayı bulurdu.
Şimdi 1-2 santimetrelik yerden mikroskopla yapılan ameliyatlardan bir gün sonra hastamızı taburcu ediyoruz. Ne pansuman ne de dikiş alma gibi bir sıkıntı yok artık.
Ancak şunu özellikle belirtmek istiyorum; bel fıtığı ameliyatı sadece bu işin ehli, yetenekli, tecrübeli beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılmalı ve hastane yeterli donanıma sahip olmalıdır.