bel fıtığı hastalığı hakkında yanlışlar ve doğrular

bel fıtığı hastalığı hakkında yanlışlar ve doğrular

Yanlış: Bel fıtığı ameliyatsız iyileşmez.
Doğru: Bel fıtıklarının yüzde 95’i ameliyatsız tedavi edilebilmektedir.

Yanlış: Bel fıtığı olan mutlaka sırtüstü yatılmalıdır.
Doğru: Hastanın ağrısının olmadığı pozisyon en iyisidir. Hastalar genellikle yan yatıp bacaklarını karınlarına doğru çektiklerinde daha rahat ederler. Eğer hasta sırtüstü yatmak isterse, bacaklarının altına bir yastık koyması ağrısını azaltır.

Yanlış: Hiç kalkmadan 20-25 gün yatılmalıdır.
Doğru: İki gün yatak dinlenmesi yeterlidir. Eğer hasta 2 günde rahatlamazsa, bir sonraki tedavi aşamasına geçilir.

Yanlış: Sert yerde yatmak bel ağrılarını giderir. Bel fıtığı oluşunca mutlaka ya yerde, ya da yatağın altına tahta konularak yatmalıdır.
Doğru: Sert yerde yatmak sırt ve bel kaslarının tutulmasına neden olduğu için yarar yerine zarar getirir. Tercihen tam/yarı ortopedik bir yatakta yatılmalıdır.

Yanlış: Sürekli korse takmak beli toparlar, bele binen yükü azaltır.
Doğru: Omurga kırıkları ve kaymaları dışında uzun süre korse takmak bele zarar verir, beldeki kasların zayıflamasına yol açar.

Yanlış: Bel çektirme ile bel fıtığı geri gider, hasta rahatlar.
Doğru: Bel çektirme sadece omurların arka uzantılarının birbirleri arasında yaptıkları eklemlerdeki kaymalarda faydalıdır. İleri derecede bel fıtığı olan kişilere yapıldığında fıtığın kopmasına ve hasta için felç tehlikesinin ortaya çıkmasına sebep olur.

Yanlış: Bele balık bağlama, bardak çekme, masaj gibi alternatif yöntemler fıtığı yerine sokar.
Doğru: Bu gibi alternatif yöntemler sadece beldeki kan dolaşımını arttırır ve hastada geçici rahatlama olur. Bel fıtığı ciltten ortalama 8 cm derinlikte ve kemiklerin arasında olduğu için, bu yöntemlerin fıtık üzerine bir etkisi olmaz.