Geçmeyen bel ağrısı olanlar orta sertlikte yatak kullanmalıdır

Geçmeyen bel ağrısı olanlar orta sertlikte yatak kullanmalıdır

Kronik bel ağrısı olan bir hastanın hangi yatağı seçmesi konusunda az sayıda bilimsel yayın vardır. Halk içinde ki genel kanı bel ağrısı olan hastanın sert yatakta yatmasıdır. Bel ağrısı nedeni ile hiç yatak kullanmadan beton veya parke zemin üzerine çarşaf sererek haftalarca yatan hasta hikayeleri yadsınmayacak kadar çoktur. Bunların hiç birisi doğru değildir.

Yatak bel ağrısını nasıl etkileyebilir?

İyi bir yatak iyi bir uyku sağlayacağı için hasta sabah kendini daha iyi hisseder ve bu da gün boyu ağrının algılanmasını iyi yönde etkileyebilir. Yatak vücut postürünü eklemlerin istirahat pozisyonunda olduğu ideal pozisyonda tutar ise omurgayı oluşturan eklemlerde aşırı zorlanma olmaz ve ağrı engellenebilir. Vücudun çıkıntılı kısımlarının üzerinde oluşan yatmaya bağlı basınç ne kadar az olursa ve bu çıkıntılı kısımlar ne kadar iyi yastıklanabilirse basınca bağlı ağrı o kadar az olur. Yatak kişinin içinde rahat dönmesini sağlayan bir yapıda olursa bu işlem sırasında bel bölgesinde olan dönme hareketi daha yumuşak ve zorlamasız olacak ve ağrıya neden olamayacaktır.

Yatak tipinin omurgalar arasındaki yastıkçıkların (disk) beslenmesi üzerinde etkili olabileceği düşünülmektedir.

Yapılan çalışmada kronik bel ağrısı olan 313 hasta incelenmiş. Çalışmanın sonunda, orta sertlikte yatan hastalarda daha sert yataklarda yatanlara göre bel ağrısı şikayetlerinde biraz daha fazla iyileşme olduğu gözlenmiştir.

Yapılan diğer bir çalışmada ise sert yatakta kişinin yatağa değen çıkıntılı yerleri (kalça, omuz vs.) üzerinde daha fazla basınç olacağı için kişi bu bölgelerdeki basıncı azaltmak üzere sık sık dönecektir ve bu dönme hareketleri de bel ağrısını arttıracaktır. Yatağın yumuşaklığına gelince, bir miktar yumuşaklıkla yatak vücudun nötral şekline uyum sağlayarak omurga eklemlerini zorlamayacak ve bunların üzerindeki basıncı azaltarak ağrıyı tetiklemeyecektir. Ayrıca vücudun çıkıntılı kısımları üzerinde daha az basınç olacağı için hasta bu basıncı rahatlatmak üzere sık dönmek zorunda kalmayacaktır. Ancak aşırı yumuşak yataklar, vücudun yatak içinde aşırı bükülmesine neden olup anormal zorlanma nedeniyle eklemler üzerindeki basıncı ve dolayısıyla ağrıyı arttıracaktır. Yukarıda bahsedilen çalışmadaki iki yumuşak yatak türü vücudu nötral pozisyonda tutan yataklar olduğu için muhtemelen bel ağrısını pozitif yönde etkilemiştir ve muhtemelen ideal yumuşaklıktadırlar.

Sonuç olarak sert yatakların bel ağrısını arttırdığı ve uyku düzenini bozduğu görülmektedir. Aşırı yumuşak özellikle yayları yıpranmış eskimiş ve çökmüş yataklar da bel ağrısının tetikleyicileridir. Ancak eldeki bilimsel veriler tek bir ideal yatak tanımlamasını yapmak için yeterli değildir.