KULAK UĞULTUSU

KULAK UĞULTUSU

KULAKTA UĞULTUSU NEDİR?

Kulak uğultusu veya kulak çınlaması kulağın kendisi ile ilgili bazı hastalıklardan ya da durumlardan kaynaklanabileceği gibi nörolojik hastalıklardan, tansiyon hastalığından, şeker hastalığından, kansızlıktan, yüksek kolesterol gibi bazı sistemik hastalıklardan da kulak uğultusu meydana gelebilir.
Sebep ne olursa olsun kişi uğultu sesini kulağında hisseder. Kulakta uğultu veya çınlama hissi çift kulakta ya da tek kulakta hissedilebilir.Genellikle iç kulakta bulunan ve koklea adı verilen işime organından kaynaklanır.

KULAKLARDA UĞULTU HİSSİNE NEDEN OLABİLECEK HASTALIKLAR

  • Sistemik yani bazı sistemleri etkileyen hastalıklar yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, anemi (kansızlık), şeker hastalığı, tiroid bezi hastalıkları, alerjik hastalıklar gibi hastalıklar kulakları ilgilendiren sistemleri de etkileyerek kulaklarda uğultu yapar.

  • Orta kulak iltihabı, dış kulak yolunu tıkayan kulak kiri, banyo sonrası kulaklara su gittiğinde kulak uğultusu olabilir, orta kulak ya da iç kulak tümörleri, iç kulak iltihabı, dış kulak iltihabı, iç kulak sıvı dengesi bozukluğu (Meniere hastalığı), kulak zarı yırtılması, denge siniri iltihabı (vestibüler nörit), denge siniri tümörleri, alerjik ve reflü gibi nedenlerden dolayı östaki borusunun fonksiyonun da bozulma, orta kulaktaki işitmeyi sağlayan kemikçiklerde kireçlenme gibi birçok kulağa ait hastalık ya da durum kulaklarda uğultu hissine neden olabilmektedir.

  • Beyin hastalıklarına bağlı kulaklarda uğultu hissi neden olur? : Kulak sinirlerine zarar veren beyin tümörleri, bazı nedenlerden dolayı kafa içi basıncının artması, beyinde su toplanması (ödem), beyin iltihabı, beyin zarlarının iltihabı, geçirilen travmalar, alınan kafa darbeleri, beyin kas yapısında sorunların olması gibi nörolojik nedenlere bağlı kulakta uğultu hissi meydana gelebilir.

  • Boyun damarlarında daralma, boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, baş ve boyun kanserleri, derin boyun enfeksiyonları, baş ve boyun kistleri gibi nedenler kulaklarda uğultu ve çınlama hissine neden olabilir.

-Sigara kullanımı, aşırı alkol kullanımı, aşırı şekerli gıda tüketimi, aşırı tuzlu gıda tüketimi, aşırı kafeinli içecek tüketimi, uzun süre susuz kalmak, uzun aç kalmak, aşırı uykusuz kalmak, aşırı stres, bazı ilaçlar, yüksek seslere maruz kalmak, uzun süre ve yüksek sesli kulaklık ile müzik dinlemek gibi nedenler de kulaklarda uğultu hissine, dolgunluk hissine ve kulak çınlamasına yol açabilmektedir.

KULAK UĞULTUSU BELİRTİLERİ

Kulak uğultusu tinnitus olarak da tanımlanabilen bir şikayettir (semptomdur) ve hastalık değildir. Kulak uğultusu denildiğinde, hastalar bu durumu farklı şekillerde tarif edebilmektedirler.
Kulak uğultusunu hastalar bir rüzgar sesi, dalga sesi, çekiç gürültüsü, bir motorun çalışması, garip ve karışık sesler gibi tarif edebilirler fakat kulak uğultusunun ya da kulak çınlamasının bir hastalık değil bir belirti olduğunu bilmek önemlidir.