Mekik çekmek bele zarar verir mi?
Nasıl mekik çektiğinize bağlı olarak bu sorunun cevabı evet de olabilir, hayırda olabilir. Bu tamamen sizin mekik çekerken uyguladığınız hareketin içeriğine bağlı olarak değişir.
Şikayetiniz her ne olursa olsun belirli aşamaları geçtikten sonra karın ve bel kaslarınızı kuvvetlendirmeniz gerekmektedir ki bel omurlarınıza binen yük azalsın. İşte burada "Doğru Bir Şekilde Hareketi Yapma" en çok dikkat edilmesi konulardan biridir. Mekik çekme tarih boyunca insanoğlunun yaptığı en temel egzersizlerin başında gelmektedir.
Mekik Çekerken Nelere Dikkat Etmemiz Gerekir?
- Mekik hareketine başlangıç. Sırt üstü yere yatılır, ayak tabanları tamamen yere değecek şekilde ve dizler bükülü bir pozisyona getirilir.
- Ellerinizi başınızın arkasına veya göğsünüzün üzerine koyabilirsiniz.
3.Eğer elleriniz başınızın arkasında kalacak ise, başınızın ağırlığını ellerinize bırakın, yukarı doğru kalkarken kesinlikle başınızı çekmeyin. Aksi hallerde boyun omurlarını sakatlayabilirsiniz. - Eller göğsün üzerinde hareketi yapıyorsanız, yukarı kalkarken ve aşağı inerken başınızı yukarı aşağı hareket ettirmeyiniz.
- İsterseniz ellerinizi başınızın arkasına, istersenizde göğsünüzün üzerine yerleştirin, her ikisinde de dikkat etmeniz gereken tek bir nokta vardır; Başımız aşağı ve yukarı hareket etmeyecektir. Bunun için klasik bir metod kullanabilirsiniz. Çenenizin altında bir tenis topu varmış gibi düşünün onu sadece tutuyorsunuz ve hareketi yaparken topu düşürmemeye çalışın. Dolayısıyla hareketi yaparken başınızı hareket ettirmemiş olacaksınız.
- Hareketi yaparken nereye kadar kalkacaksınız. Eğer üst düzey bir sporcu değilseniz tam mekik çekmeniz için çok fazla bir nedeniniz yoktur (üst düzey sporcuların antrenmanları farklı ve zorlayıcı şekillerde yapılmaktadır). Yarım mekik çekmeniz yeterlidir. Bunun içinde kürek kemiklerinizi yerden hafif kaldırmanız yeterli olacaktır.
- Mekik çekerken, bacak kaslarınızı sıkmamaya çalışın.
- Mekik çekerken, boyun kaslarınızı sıkmamaya çalışın.
- Mekik çekerken, karın kaslarınızı sıkmaya çalışın.
- Odaklanın. Hareketi yaparken karın kaslarınıza odaklanın. Çalıştığını hissedin.
- Mekik hareketini yaptıktan sonra, boyun kaslarınız, trapez kaslarınız, bacak kaslarınız ve kalça kaslarınızda bir çalışma hissediyorsanız, bir yanlışlık var demektir.
- Yukarı kalkarken yani karın kasınızı sıkarken nefes verin, aşağı doğru inerken yani karın kasınızı serbest bırakırken nefes alın.
Eğer burada yazılan maddelere uymuyorsanız. EVET MEKİK ÇEKMEK HEM BELE, HEM BOYNUNUZA ZARAR VERİR.
Eğer ileri derecede bel fıtığınız varsa kesinlikle mekik çekmeyiniz….
Eğer bel fıtığı ameliyatı geçirmişseniz en az 3 ay kesinlikle mekik çekmeyiniz…
Bel fıtığı olanların bel bölgesi için, Ters Mekik ve Çakı hareketini yapmasını özellikle öneririm.