Omurga Eğriliği (skolyoz) Nedir?

Omurga Eğriliği (skolyoz) Nedir?

Omurganın yana doğru eğrilmesidir. Daha çok sırt bölgesinde görülen skolyoz, bir kemik, disk ya da eklem hastalığına, kas gücündeki bir azalmaya veya sinir hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilir.
Bununla birlikte, en sık görülenler, nedeni belli olmayan skolyozlardır; burada hastalığın tek belirtisi eğriliktir. Skolyoz, çocukta ve ergende ortaya çıkar.

İki gruba ayrılır: Omurgadaki değişiklik göstermeyen bir bozukluğu belirten yapısal olmayan (geçici) skolyoz ve omurgadaki anatomik bir bozukluğu belirten yapısal skolyoz.

YAPISAL OLMAYAN (GEÇİCİ) SKOLYOZ. Kesinlikle düzeltilebilen yanal eğriliklerdir. “Telafi edici” skolyozlar olarak nitelendirilirler ve bacaklardaki uzunluk eşitsizliğine, düztabanlığa ya da leğen kemiğindeki bir soruna bağlı olarak ortaya çıkabilirler. Bazen de öğrencilerde, kas gevşekliği ve az kaslı olma durumunda hatalı oturuşa bağlı olarak görülürler. Tedavi ile düzelebilirler.

YAPISAL SKOLYOZ. Kendi kendine düzeltilemeyen yapısal skolyozlar nispeten karmaşıktırlar; sırt ve bel bölgesinde bir ya da birden çok eğrilik gösterirler. Bu tipten olan her skolyoz omurlarda dönme ve biçim bozukluklarıyla ve kamburlukla birlikte görülür.

Tedavi kemikleşme yaşına ve biçim bozukluğunun derecesine göre değişiklik gösterir.