Parkinson hastalarında beyin pili tedavisi

Parkinson hastalarında beyin pili tedavisi

Ellerde titreme, hareketlerde ve konuşmada yavaşlama ile ortaya çıkan Parkinson hastalığı, dünya üzerinde 10 milyona yakın insanın yaşamını olumsuz etkiliyor. Son yıllarda hastalığın tedavisinde öne çıkan beyin pili uygulaması ise hastalara önemli konfor sağlıyor.

1000 kişiden 1’inde görülüyor

Dünya üzerinde 7-10 milyon kişinin Parkinson hastası olduğu tahmin edilmektedir. Genellikle 60 yaş civarında başlayan Parkinson hastalığı; elde titremeler, hareketlerde ve konuşmada yavaşlama, uzun süreli donup kalma atakları ile ortaya çıkmaktadır. Kişinin hayatını olumsuz etkileyen hastalığın en önemli nedeni, beynin derinliklerinde bulunan beyin çekirdeklerindeki “dopamin” adlı madde miktarının azalması ve bu bölgedeki sinir hücrelerinin işlevini yitirmesidir.

İlaç tedavisi yetersiz kalırsa…

Hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Hastalığın erken dönemlerinde bazı ilaçlar ile şikayetleri azaltmak mümkün olmaktadır. Ancak ilerleyen dönemde genellikle ilaçlara yanıt azalmakta ve ciddi oranda ilaç yan etkileri ile karşılaşılmaktadır.

Beyin pili hayata bağlıyor

Parkinson hastalarında son yıllarda ön plana çıkan güncel tedavi yöntemi, işlevini yitirmekte olan beyin çekirdeklerinin içine özel bir pil sistemi yerleştirilerek şikayetlerin düzeltilmesi yoludur. Beyin pili tedavisi, doğru teşhis ve uygun teknoloji ile uygulandığı durumlarda Parkinson hastalığındaki şikayetlerinde belirgin düzelme sağlamakta ve yaşam konforunu önemli oranda artırmaktadır. Bu ameliyatın yapılabilmesi için ileri teknoloji ekipmanlar ve özellikle bu hastalık grubunda deneyimli bir nöroloji, psikiyatri ve beyin cerrahi ekibi gerekmektedir.

Ameliyat hasta uyanıkken yapılıyor

Pil ameliyatı kararı, ancak deneyimli bir nöroloji-psikiyatri-beyin cerrahi ekibi tarafından yapılacak kapsamlı değerlendirmeler sonrasında verilebilmektedir. Ameliyat öncesinde hastanın kullandığı ilaçlar kademeli olarak azaltılarak kesilmektedir. Özellikli MR çekimleri yapılarak ameliyat sabahı hastanın başına lokal anestezi ile “stereotaktik çerçeve” denilen bir aparat yerleştirilmektedir. Bazı istisnai durumlar dışında ameliyat uyanık olarak yapılmaktadır. Ameliyat sırasında nörolog ve beyin cerrahı ile hasta sürekli iletişimde kalabilmekte ve bazı testler uygulanmaktadır. Lokal anestezi ile gerçekleştirilen işlemde kabloları beyin çekirdeklerine yerleştirilmektedir. Bu işlem, özel teknolojiler sayesinde 1 milimetreden daha az bir hassasiyetle yapılmaktadır. Ardından hasta uyutularak 15 dakikalık ek bir işlemle göğüs veya karın bölgesine pil bataryası takılmaktadır. Parkinson hastalığı nedeniyle beyin pili takılan hastalarda cihaz tamamen cilt altına yerleştirilmekte ve dışarıda herhangi bir parçası bulunmamaktadır. Pilin yerleştirilmesinin ardından deneyimli nörolog ve beyin cerrahı tarafından özel bir uzaktan kumanda sistemi ile pilin ayarlaması yapılır ve istenen netice elde edilir.

Pil uygulaması tekrarlanabiliyor

Üretilen pillerin ömrü ortalama 4-5 yıl civarındadır. Bu sürenin sonunda kısa bir işlem ile göğüs veya karındaki pil bataryası değiştirilebilmekte, tekrar kapsamlı bir ameliyata gerek olmamaktadır. Ayrıca bazı özel durumlarda şarj edilebilen pil takılabilmekte ve uzun yıllar değiştirmeye gerek kalmaksızın kullanılabilmektedir.

Parkinson hastalarının daha konforlu bir yaşam sürmesine ciddi katkıda bulunan beyin pili tedavisi her hastaya uygulanamamaktadır. Uzun yıllar ilaç kullanmış ve yeterli beyin hücresi kalmamış hastalarda, genel durumu iyi olmayan kişilerde, yaşı çok ilerlemiş veya ameliyata engel olan ek hastalıkları bulunan kişilerde bu tedavi uygun değildir.